Zie voor een update onderaan deze pagina bij Mail.
De vader van een oom van mij ontving op 5 juni 1940 van een franse krijgsgevangene (officier), die door de straten van Heerlen werden geleid, een Psalmenboekje uit 1624. Deze krijgsgevangene werden vanuit België, over o.a. de Schaesbergerweg te Heerlen gevoerd en via Ubach over Worms naar Duitsland. De hoop was dat de bevolking hun eten gaf, zo ook de vader van mijn oom. Alhoewel dat laatste een uitspraak was van iemand die de oorlog heeft meegemaakt, zegt een waarschuwing in de krant iets anders.
Mijn oom is nu al een die tijd opzoek naar de nazaten, van degene die het psalmenboekje aan zijn vader gaf. Daar ik zelf aan genaelogie doe en handig ben met zoeken op internet heeft hij nu mijn hulp ingeschakeld.
Juni 1940
Begin juni 1940 verslaat Hitler de Fransen en de Engelsen in Duinkerken. Er komt dan een stroom van kijgsgevangen op gang, van de frontlinie naar het Duitse achterland. Ik heb wat kranten doorgenomen vanaf vijf juni 1940, maar kom geen direct bericht tegen dat deze krijgsgevangen door Heerlen trokken. Wel kom ik een oproep van de Burgemeester tegen, waaruit op te maken is, dat er krijgsgevangen door o.a. Heerlen en Ubach over Worms werden gevoerd.
Verderop een aantal bladzijden uit het boekje, waaruit blijkt dat het boekje eerst aan een familie van Hoven heeft toegehoord en daarna een familie de Bary (de Barij)
De bladzijde waarom het gaat, staat hieronder. Het moet zijn ingeschreven, door de laatste persoon die het boekje in bezit had.
Maimi Huirbach (of Mirbach), Enkelin de a Bary. Seiner erster Frau Celina geb. Saavedra nicta de Cornelio Saavedra premier presidenta de la republica Argentina.
29-1-1939
Als er inderdaad Maimi Mirbach staat, dan verwijst het naar Maimi vor Mirbach (1899-1984), een duitse Celliste. Ze is dan inderdaad een kleindochter van Celina Saavedra.
Van: http://de.wikipedia.org/wiki/Maimi_von_Mirbach en http://www.familie-von-mirbach.de/Angehoerige2.htm
Maimi von Mirbach
Maimi von Mirbach, eigentlich Maria Celina Gabrielle Antoinette Freiin von Mirbach (* 9 April 1899 in Antwerpen; † 8 Oktober 1984 in Berlijn), war eine deutsche Cellistin und Mitglied der Bekennnenden Kirche.
Leben
Maimi von Mirbach entstammt einem alten Adelsgeschlecht. Ihr Vater, der Kaufmann Wilhelm Freiherr von Mirbach (1858–1914) war ein Bruder des preußischer Generalleutnants und Hofbeamten Ernst von Mirbach (1844−1925). Durch ihre Mutter Carmen Laura geb. von Bary (1876–1938) war Maimi von Mirbach direkt mit Cornelio Saavedra, dem ersten Präsidenten der La Plata-Republiken, verwandt. In diesem weltoffenen und internationalen Elternhaus genoss sie eine christlich-liberale Erziehung mit starker musischer Ausrichtung. Die Familie musste 1914 nach Ausbruch des Ersten Weltkrieges innerhalb von 24 Stunden Belgien verlassen und übersiedelte nach Potsdam.
Geprägt durch ihre Erfahrung als Mitglied einer Minderheit wandte sich Maimi von Mirbach schon früh Menschen zu, die Hilfe brauchten. Bereits in den zwanziger Jahren erkannte sie die nationalistische und antisemitische Entwicklung in Deutschland. Nach der Machtübernahme der Nationalsozialisten half sie, auch als Mitglied der Bekennenden Kirche, bedrängten Juden. Sie verabscheute die Rassenideologie der Nazis und pflegte als Cellistin weiterhin zahlreiche Kontakte zu jüdischen Musikern, obwohl sie sich damit immer wieder selbst in Gefahr brachte.
Maimi von Mirbach verhalf 1938 Fritz Hirschfeld, mit dem sie in einem privaten Streichquartett musizierte, zur Flucht. Hirschfeld, ab 1927 sechs Jahre lang Vorsitzender des Potsdamer Arbeitsgerichtes, wurde nach der Pogromnacht verhaftet und blieb drei Wochen im Potsdamer Polizeigefängnis. Die Entlassung erfolgte nur unter der Bedingung, dass er ausreisen würde. Die deutschen Behörden verlangten von ihm für die Ausreise eine Reichsfluchtsteuer in Höhe von 35.000 Reichsmark und eine Judenvermögensabgabe von 38.000 Reichsmark. Um diese Summe aufzubringen erwarb Maimi von Mirbach Haus und Grundstück der Hirschfelds. Seine arische Frau Grete blieb bis zu ihrem Tod im April 1941 kostenlos in dem Haus wohnen. Maimi von Mirbach gab Fritz Hirschfeld für seine Flucht nach Holland 8.000 Reichsmark in bar. Im August 1942 wurde er in das KZ Theresienstadt verschleppt und schließlich nach Auschwitz deportiert, wo sich seine Spur verliert. Miami von Mirbach hat ihn mehrmals im Internierungslager besucht und ihm Lebensmittel, Schmuck und Geld zugesteckt.
Lees verder op : http://de.wikipedia.org/wiki/Maimi_von_Mirbach
Andere bladzijden uit het boekje
De informatie gaat over :
- Jacoba de Bary - 2 Sept. 1836
- Heinrich de Bary - 21 april 1842
- H. Albert von Bary- 12 Janvier 1902 Antwerpen
- Mimi van Bary geb. Merrill 12 ..... 1902
- Maimi ?
Op onderstaande foto nog wat andere gegevens
Genealogie de/von Bary
De geschiedenis van Deutsche Bank in Nederland
bron: https://www.deutschebank.nl/nl/content/over_ons_over_deutsche_bank_histo...
1919
De bank H. Albert de Bary & Co werd opgericht in 1919. Een voorloper was echter al opgericht in België in 1887. Heinrich Albert de Bary was een Duitser wiens familie emigreerde van België naar Duitsland in de zestiende eeuw. Rond 1875 kwam hij naar Antwerpen als de vertegenwoordiger van de Argentijnse bank Ernesto Tornquist & Co. Hij was betrokken bij het vergroten van de rol van Antwerpen als Atlantische haven. In 1887 richtte hij een bank op waarvoor kapitaal geleverd werd door het Disconto-Gesellschaft uit Berlijn en de Norddeutsche Bank Hamburg. De bank beëindigde haar activiteiten tijdens de Eerste Wereldoorlog.
De huidige bank werd opgericht in Amsterdam in 1919 met een kapitaal van 2,5 miljoen gulden. De oorspronkelijke naam was Handel-Maatschappij H. Albert de Bary, Michelis & Co. Het doel was tweeledig: bankieren en handelen voor eigen rekening in grondstoffen. Michelis was verantwoordelijk voor het tweede. De Bary en Michelis leverden elk een derde van het kapitaal en Disconto-Gesellschaft Berlijn en Norddeutsche Bank Hamburg ieder een zesde.
Al in 1920 was duidelijk geworden dat de handel in grondstoffen zich niet volgens verwachting ontwikkelde en Michelis verliet de bank. Hierop werd de naam veranderd in Handel-Maatschappij H. Albert de Bary & Co. Het Disconto-Gesellschaft uit Berlijn bezat nu 99 procent van de aandelen. De resterende 1 procent werd daarna overgenomen.
Op 18 oktober 2021 kreeg ik onderstaande mail van mijn neef.
Hi Fred,
....
....
Er zijn nog een aantal prangende vragen die we willen beantwoorden waaronder de vraag wie het boekje aan mijn opa en oma gaf toen de krijggevangen over de Schaesbergerweg richting Duitsland liepen in Juni 1940. We proberen verschillende theorien en scenarios op papier te zetten en een van de meest waarschijnlijke (maar volstrekt niet bewezen) is dat een van de neven van Maimi in het Belgische leger gedient heeft, tijdens de slag bij Duinkerken of ergens in die buurt gevangen genomen is en toen op gevangentransport gezet is naar Duitsland.
Volgens de stamboom die ook op de link (deze pagina) te vinden is zou het wellicht kunnen gaan om Guy Heinrich von Bary en/of Mariano Friedrich von Bary. Het waren tweelingen (geboren op 30 december 1909) dus ze hadden de ideale leeftijd om in dienst te gaan tegen het begin van WO 2.
Ofschoon Maimi en haar ouders en haar zus aan het begin van de Eerste Wereldoorlog halfoverkop Antwerpen moesten verlaten en naar Duitsland (Potsdam) vluchtten, is het waarschijnlijk dat haar oom (de broer van haar moeder: Mariano Enrique von Bary) in Antwerpen gebleven is en niet naar Duitsland is gevlucht. Dat valt af te leiden uit het feit dat hij zelf in November 1917 in Antwerpen overleden is, maar ook uit het feit dat zijn vrouw Elise Sidonie Wilhelmina Andreae een Engelse dame was, dus een minder sterke link had met Duitsland dan de Von Mirbachs (de vader van Maimi had voor en tijdens de oorlog vrij veel contacten met hooggeplaatste Duitse officieren en diplomaten). Ik kan me voorstellen dat Maimi altijd contact heeft gehouden met haar tante, neven en nicht uit Antwerpen (ook na de Eerste Wereldoorlog) en wellicht ook nog een aantal keren daar op bezoek is geweest. In het Potsdammer Museum ligt wat correspondentie van Maimi en wellicht krijgen we daar wat inzicht in….
Maar volgens onze theorie heeft Maimi (die een enorme hekel had aan de nazi’s en ook lid was van de Bekennende Kirche – die zich openlijk verzetten tegen het Nationaal Socialisme) haar grote vriend en collega musicus Otto Hirschfeld niet alleen vrijgekocht na de Kristallnacht eind 1938 maar hem ook helpen vluchten naar Nederland en/of Belgie (er zijn verschillende bronnen die niet eensluidend zijn) en hem een grote hoeveelheid geld en juwelen en wellicht ook het psalmenboekje heeft meegegeven (nadat ze het zelf nog snel eind januari 1939 heeft ondertekend). Zij heeft Otto mogelijk instructies gegeven om haar familie te gaan bezoeken in Antwerpen en heeft daar in ruil voor gastvrijheid wellicht het familiestuk (i.e. het psalmenboekje) aan haar tante of een van haar neven gegeven.
In een alternatief scenario heeft Maimi wellicht haar familie in Belgie een keer opgezocht vlak voor de oorlog en het boekje aan een van haar tweelingneven gegeven als een talisman….(die wellicht op het punt stonden in militaire dienst te gaan – na de Duitste inval in Polen (September 1939) werden alle militairen in Nederland en Belgie gemobiliseerd).
Hoe dan ook – en sorry voor de lange introductie – maar mijn dochter en ik hadden de volgende vragen waarvan ik hoop dat jij ons hiermee wellicht kunt helpen:
- Is er iets bekend van de sterfdatum en plaats van Elise Sidone Wilhemina Andreae of iemand van haar kinderen (de tweelingzoons Guy Heinrich of Mariano Friedrich von Bary) of de oudste zus (Celina Maria Jeanne von Bary)? Als hun sterf of huwelijkslocatie ook Belgie is dan versterkt dat de theorie dat een deel van Maimi’s familie nog in Belgie leefde. We hebben via diverse ingangen geprobeerd de familiestambonen van de Von Mirbachs en Von Bary’s te bekijken, maar deze informatie ontbreekt. Sowieso is er over de jongere generatie bijna niks te vinden.
- Tweede en wat lastigere vraag is om te weten te komen of iemand van beide tweelingbroers in het Belgische leger gediend heeft of als krijggevangene geregistreerd stond. Voor het eerste moet je toegang hebben tot de Belgische militaire archieven en voor het tweede tot de Duitse archieven uit WO2. Maar die laatste zijn grotendeels verloren gedaan….maar de Duitsers zullen waarschijnlijk iedere gevange geregistreerd hebben.
- Hoogstwaarschijnlijk heeft de mysterieuze soldaat de oorlog niet zelf overleeft ander had ie wel weer contact opgenomen met mijn grootouders.
Wie kan helpen?
Links
- Duitse Kolonie in Antwerpen
- Maimi von Mirbach
- Familie von Mirbach
- Brieven Maimi von Mirbach
- Limburgsch Dagblad Juni 1940
- Geschiedenis Duitse Bank in Amsterdam
Bronnen/Sources: Silvana Rodriguez (Geneanet.org), Bernd Michaelis (gedbas), Simon Goodman (geni.com), Dick Wursten (albertschweitzer.be), Herbert de Bary (Alt Frankfurter Familien de Bary)
Data : De gegevens zijn nog niet goed gecontrolleerd en kunnen fouten bevatten/ The data is not checked. There maybe errors