Oude foto's en verdwenen dorpen

Hoe leg je oude foto's vast en achterhaal je een eventuele datum of de personen die er op afgebeeld staan? En wat te doen wanneer een van uw voorouders in een van de inmiddels 500 verdwenen dorpen woonachtig is geweest? Dat zijn de onderwerpen die op zaterdag 30 mei a.s. van 11 tot 16 uur in Baarn aan de orde komen tijdens een landelijke bijeenkomst van de interessegroep Genealogie van de HCC.

In de ochtend zal Peter Eykerman een lezing houden over zijn manier van vastleggen en hoe data van oude foto's te achterhalen. Veel mensen hebben nog ergens oude familiefoto's liggen, maar als de betrokkenen niet meer leven, is het vaak moeilijk te achterhalen wie er op de foto's is afgebeeld en wanneer of waar de foto's zijn gemaakt. Een datering van een foto geeft een antwoord op het 'Wanneer?' maar kan in combinatie met andere gegevens ook tot een antwoord op de vragen 'Waarom?', 'Waar?' en 'Wie?' leiden. Aan de hand van veel voorbeelden geeft Eykerman aan wat de belangrijkste elementen zijn om een foto zo nauwkeurig mogelijk te dateren. Details zijn belangrijk om het verhaal achter de foto te achterhalen en om de afgebeelde personen te identificeren.

Verdwenen dorpen
In de middag zal Bert Stulp een presentatie geven over 'verdwenen dorpen'. Want stel je voor dat één van de voorouders is geboren in een dorp waarvan de naam onbekend voorkomt. En stel dat ook het zoeken in de meest gedetailleerde atlas daartoe geen oplossing biedt. In dat geval is er een grote kans dat het dorp inmiddels is verdwenen. Men denkt dat er inmiddels zo'n 500 dorpen in Nederland zijn verdwenen, maar waarschijnlijk zijn het er veel meer. Bert Stulp zal meer vertellen over hoe dorpen in Nederland kunnen verdwijnen en wat de oorzaken daar van zijn. Één van die oorzaken zal hij verder uitdiepen aan de hand van de verdwenen dorpjes als Jacobswoude, Schoot, Kralingen, Calslagen, Thamen en Beulake.
Een interessante zoektocht naar het verleden door een stukje onbekende regionale geschiedenis. Geschiedenis van gewone mensen die moesten toezien dat er van hun geliefde geboortedorp langzamerhand niets meer was overgebleven en ze uiteindelijk moesten vluchten om hun leven te redden. Niet vanwege een natuurramp en ook niet vanwege een oorlog tussen vreemde machthebbers. Maar wel vanwege de zucht naar rijkdom van hun eigen streekgenoten en soms zelfs hun eigen dorpsgenoten.

Computerproblemen?
Gedurende de hele dag zijn medewerkers van de HCC!Testbank (http://www.testbank.hcc.nl/) aanwezig. In een aparte zaal kan men gratis zijn of haar apparatuur laten testen. Deze groep biedt ondersteuning aan HCC-leden voor het oplossen van hardware-problemen. Met behulp van professionele diagnosesoftware is de HCC!Testbank in staat om de meest uiteenlopende hardware problemen op te sporen en op te lossen. De volledige test duurt ongeveer 10 minuten en geeft inzicht in hoe het met de hardware van de computer is gesteld en of de belangrijkste zaken zoals de processor, geheugen, controllers en de harddisk(s) functioneren zoals zou moeten. Dus mensen die een probleem (denken te) hebben, kunnen hun computer meenemen.

Interessegroep Genealogie
De Interessegroep Genealogie van HCC is een levendige groep die adviseert over bijvoorbeeld genealogische softwarepakketten en de mogelijkheden van internet op dit gebied. De groep biedt een omvangrijk netwerk om kennis en ervaringen uit te wisselen en geeft cursussen door heel het land. Daarnaast exploiteert zij een tweetal websites: de nieuwssite http://genealogie.hcc.nl en www.stamboom.nl

Locatie
De bijeenkomst wordt gehouden op zaterdag 30 mei a.s. in zalencentrum Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a, 3743 KN Baarn, aanvang 11 uur, de toegang is gratis.

Webinar

Van bovenstaande lezingen worden ook ‘webinars’ live gestreamd via internet. Een speciale service voor de thuisblijvers, maar thuis vragen stellen gaat helaas niet. Je kunt als volgt een webinar volgen: klik hieronder op de titel van een lezing en meld je aan. Verdere informatie krijg je per e-mail. Lees hier vervolgens meer over het aanmelden.

Voor meer info zie de site van HCC!genealogie

Datum: 

zaterdag, 30 mei, 2015 - 11:00 to 16:00

Locatie: 

Zalencentrum Het Brandpunt

Adres: 

Oude Utrechtseweg 4a

Postcode: 

3743 KN

Plaats: 

Baarn